Nyhedsbrev 12. august 2022

formand jesper

Så er skoleåret 2022/2023 for alvor i gang og avislæsningen de seneste uger har været præget af skolestart, Chromebooks(Workspace), og ikke mindst at SF har valgt at opsige folkeskoleforliget.

Opsigelsen er naturligvis et udtryk for, at valgkampen er i gang, men det er samtidig en stor melding for mange af os som oplevede det forløb, der ledte frem til reformen i 2014. Reformen har ikke haft nogen positiv effekt for folkeskolen – og heller ikke den effekt, politikerne ønskede. Det viser et utal af undersøgelser, og det viser reformfølgeforskningen med al tydelighed. Derfor deler jeg helt grundlæggende ønsket om, at vi skal udvikle skolen i en bedre retning og at Skole laver vi sammen.

I forbindelse med opsigelsen af folkeskoleforliget udtrykker Jacob Mark utålmodighed med hensyn til forandringer i folkeskolen (væk med stram styring, lange skoledage og færre mål), det er jeg enig med ham i, men jeg er altså også tilhænger af brede forlig, for vi står vitterligt med nogle enorme udfordringer, som vi centralt og lokalt må og skal finde brede holdbare løsninger på. Og jeg er overbevist om, at vi finder de løsninger bedst i et forpligtende samarbejde. For mig er det afgørende, at folkeskolen ikke igen bliver en politisk kampplads. Det har vi prøvet, og det har haft store konsekvenser for skolen. Den seneste tid synes jeg har vist os, hvad der spirer og gror, når vi forpligter os på at udvikle skolen i fællesskab. Det forpligtende samarbejde er den rigtige vej, hvis vi skal finde varige løsninger. Haderslev Lærerkreds har et godt samarbejde med forvaltningen, og i de seneste uger har jeg været i jævnlig kontakt med især Rasmus Graff vedrørende spørgsmål om Chromebooks, FagMED-skolerne, dagsordener, ansættelser mv. og er vi så enige om alt? Nej. Er vi i mål? Nej. Men vi er i en god dialog og orienterer hinanden om skolemæssige forhold på såvel lærer- som på ledelsesniveau.

På onsdag mødes Lærerkredsen med Børne- og Familieudvalget. Ved mødet vil vi gentage nogle af de overordnede temaer, vi tidligere talte med borgmesteren om nemlig ”Sammen om skolen”, ”Den gode undervisning”, og hvad den kræver af forberedelse, gennemførelse og efterbehandling. Derudover gentager vi vore ønsker til udvidelse af budgettet, og vi vil også gerne give vores besyv med til tildelingsmodellen og den plan for styrkelse af almenområdet udvalget påbegynder her i august.

En af sommerens triste nyheder er optaget på læreruddannelsen. Der er et stort fald af ansøgere (på landsplan 11%) og vi kan se frem til, at der mangler op imod 13000 uddannede lærere i 2030, hvis optaget ikke stiger og/eller hvis ikke en hel del af de uddannede lærere vender tilbage til lærerjobbet, der mangler nemlig ikke som sådan uddannede lærere, der mangler lærere der arbejder i folkeskolen! Vi skal både gøre læreruddannelsen mere attraktiv, mindske frafaldet på læreruddannelsen, skabe en bedre lærerstart og gøre det mere attraktivt at blive i folkeskolen som erfaren lærer.

I slutningen af juni bad jeg TR´erne om at indlevere opgaveoversigter for deres kolleger til kredskontoret, da alle jo som bekendt skal have den udleveret ”senest 5 uger før normperiodens begyndelse”, men jeg fik dem ikke! Derfor har jeg i de seneste dage overvejet, om dagbøder a la dem der gives i byggesektoren, er en vej at gå, men har besluttet at nej - det vil være synd for TR´erne, det er nemlig ikke deres skyld, at de først nu er begyndt at indlevere dem. Hvis der virkelig stadig skulle være steder ”hvor opgaveoversigten desværre ikke er færdig”, så se venligst at lave den færdig, også selvom jeg ikke har hjemmel til at udstikke dagbøder - endnu. Opgaveoversigterne er ikke blot den enkelte lærers oversigt, men derudover det papir der giver os reel mulighed for at være behjælpelig ved løntjek. Nogle af de opgaveoversigter jeg har modtaget, har været underskrevet, det anser jeg blot som værende en underskrift på at de er gennemgået, og ikke en underskrift på at de er godkendt.

Slutteligt en tak fra René Steenberg Olsen til alle jer, der har stemt på ham. René blev genvalgt til Lærernes Pension - Medlemsforum Syd.

Rigtig god, varm, velfortjent weekend til alle – pas på hinanden og ikke mindst jeres nye kolleger – de fleste har meldt sig ind i Dlf, eller er blevet overflyttet, hvilket betyder at vi dags dato er 725 medlemmer (alle 5 fraktioner inkluderet) i Haderslev Lærerkreds. Med venlig hilsen Jesper Skovsbøl Rasmussen Kredsformand

Emner

Målgruppe